Μαθητές από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS). Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων, η ενίσχυση της γνώσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατανόηση των πολιτικών και νομοθετικών προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συζητήσεις και θεματικά εργαστήρια
Στη συνάντηση συμμετείχαν 100 μαθητές (Junior Ambassadors) και 20 εκπαιδευτικοί (Senior Ambassadors) από τις τρεις χώρες. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις Βρυξέλλες και επικεφαλής των Γραφείων Συνδέσμου στις χώρες τους.
Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις ήταν:
-
Κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα
-
Παραπληροφόρηση και ελευθερία των ΜΜΕ
-
Επίδραση των social media στη δημοκρατία
-
Δικαιώματα των πολιτών στην ψηφιακή εποχή
Σημαντικές παρουσίες και χαιρετισμοί
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:
-
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
-
Ο κ. Teodor Stoychev, επικεφαλής του Γραφείου στη Βουλγαρία
-
Η κ. Madalina Mihalache, επικεφαλής του Γραφείου στη Ρουμανία
-
Ο κ. Stephen Clark, διευθυντής των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εξοικείωσης των νέων με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο δήμαρχος της Φιλιππούπολης, κ. Kostadin Dimitrov, ο οποίος επισήμανε τη σημασία τέτοιων διεθνών συναντήσεων για την ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά.
Συμμετοχή ελληνικών σχολείων
Από την Ελλάδα, στη συνάντηση συμμετείχαν:
-
Το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης
-
Το 2ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να συζητήσουν με τους ευρωβουλευτές Andrey Kovachev (ΕΛΚ, Βουλγαρία) και Kristian Vigenin (Σοσιαλιστές, Βουλγαρία).
Το δίκτυο των «Σχολείων Πρέσβεων»
Το πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» περιλαμβάνει περίπου 2.000 σχολεία, 5.000 εκπαιδευτικούς και 35.000 μαθητές από όλη την Ευρώπη. Το δίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε σχολεία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες μέσω της πλατφόρμας mazi.eu.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για την ΕΕ και τις λειτουργίες της, ενώ προετοιμάζονται να γίνουν ενεργοί πολίτες στην Ευρώπη του μέλλοντος.